„Alchimistul” – Paulo Coelho (recenzie)

Paulo Coelho, un autor atât de îndrăgit în toate colțurile lumii, un nume mare în domeniul literaturii și un idol pentru cititori, a reușit să ajungă în bilioteca mea prin intermediul cărții „Alchimistul”. Am terminat-o în această dimineață, iar acum stă pe raft și mă privește în timp ce-i scriu recenzia. Îmi arunc un ochi spre ea și-mi zâmbește. E un semn că recenzia va avea succes. E unul dintre acele semne despre care se vorbește în carte.

 

Despre autor

Paulo Coelho (n. 24 august 1947, Rio de Janeiro) este un scriitor brazilian. Cărțile lui au fost traduse în 67 de limbi și publicate în peste 150 de țări. În societatea contemporană operele lui se socot clasice. Ideile de bază sunt drama și psihologia.

 

Scriitorul brazilian ne relatează povestea unui păstor de pe câmpiile Andaluziei, Santiago, care pornește într-o lungă călatorie, pentru a-și găsi Legenda Personală.

De mic copil și-a dorit să călătorească, motiv pentru care a ales să devină păstor. Călătorea cu oile în permanență, dar, pentru tânărul aventurier, nu era suficient. Își dorea să cunoască și celelalte pământuri ale lumii.

Viața lui avea să se schimbe în urma unui vis, care s-a repetat două nopți la rând. În vis i se spunea despre  existența unei comori, la mare depărtare, în nisipurile adânci și nemiloase ale Egiptului.

Santiago este îndrumat de o țigancă(cea care i-a spus despre piramide) și de un bătrân, Regele Salemului(cel care îi vorbește despre Legenda sa Personală).

Pornind spre Egipt cu gândul la marea comoară, tânărul se lovește de tot felul de probleme pe care reușește să le depășească, putând să-și continuie drumul către enigmaticele piramide egiptene. Învață să respecte semnele și să le urmeze, dar și să-și asculte inima.

„Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”

 

Urmând sfaturile Regelui Salemului și ale Alchimistului (care își face apariția la jumătatea cărții), Santiago își descoperă Legenda Personală, comoara mult visată, însă și marea dragoste ascunsă sub numele de Fatima, o femeie a deșertului.

Cartea este plină de citate înțelepte. A trebuit să mă opresc de multe ori din citit pentru a le nota sau pentru a le fotografia.

Mi-a plăcut. A fost o lectură frumoasă și ușoară. Am învățăt că nu trebuie să renunț la visul meu și că trebuie să-mi ascult inima.

„Alchimistul”, cu singuranță, este una dintre cărțile pe care trebuie neapărat să le citești până la sfârșitul vieții.

 

10 comentarii

 1. Am citit „Alchimistul” cu multi ani in urma si intr-adevar este o lectura pe care o recomand oricarui tanar, fiindca te indeamna sa indraznesti si sa iti urmezi chemarea. Primele carti ale autorului mi-au placut mai mult decat cele recente.

  Apreciat de 1 persoană

  • Aveam nevoie de această carte. Am citit-o la momentul oportun și mă va ajuta mult. Când voi vrea să renunț, îmi voi aduce aminte de vorbele înțelepte prezente în carte.
   Mai am în bibliotecă „Spioana”, dar nu știu dacă e potrivită pentru perioada aceasta. Probabil va mai aștepta puțin. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Am citit Alchimistul de multe ori si de fiecare data am descoperit noi intelesuri. Am citit-o chiar si in limba spaniola si am aflat ca la fel c a si poeziile , romanele pot fi diferite in alta limba. O carte minunata!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.