A murit Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani. Acesta a decedat la spital din cauza pneumoniei. Cunoscut ca istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Djuvara a fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său viu, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa.

Viața lui Neagu Djuvara

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, în 18 august 1916. La doar trei zile de la intrarea României în Primul Război Mondial. La 12 ani pleca în Franţa, la Nisa, alături de mama sa şi fratele său.

La 21 de ani era licenţiat în litere şi istorie la Sorbona, după trei ani, doctor în Drept, iar după 30 de ani doctor în filozofia istoriei.

Tot în Franţa a cunoscut-o şi pe cea care avea să-i devină soţie, France, în 1937. Deşi erau despărţiţi de mai bine de 40 de ani, ţineau zilnic legătura la telefon. El la Bucureşti, ea la Paris. Împreună au avut o fiică.

În 1941 a participat, ca elev-ofiţer, la campania din Basarabia şi Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost rănit în apropiere de Odesa. La 28 de ani era curier diplomatic la Stockholm, trimis chiar în dimineaţa zilei de 23 august 1944.

A rămas în Suedia, ca secretar de legaţie, până în 1947, când comuniştii au preluat definitiv puterea în ţară. Atunci a început şi lungul său exil. Reîntors în Franţa, a plecat în Niger în 1961. A petrecut 23 de ani în Africa subsahariană, apoi a revenit la Paris.

Între 1948 şi 1989 a activat în mai multe organizaţii ale exilului românesc, iar după 1990 a revenit în ţară.

La 74 de ani a predat la Universitatea din Bucureşti, ca profesor-asociat, până în 1997. La o vârstă la care alţii ieşeau la pensie, Neagu Djuvara a făcut emisiuni de televiziune şi a publicat peste 20 de volume de istorie şi de memorialistică.

Djuvara nu ezita să-şi spună părerea despre viaţa politică românească din ultimii ani, mai ales despre politicienii certaţi cu legea.

A fost decorat cu Ordinul Naţional „Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce în 2006, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer din Franţa, în 2010. La 100 de ani a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler și a fost ales cetăţean de onoare al Bucureştiului.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.