„Procesul” – Franz Kafka (recenzie)

Romanul relatează povestea procesului lui Josef K., un procurist important. În ziua în care împlineste 30 de ani, acesta este arestat, fară să i se spună motivul. Cu toate acestea, este lăsat in libertate și poate merge la serviciu, cu condiția să participe la anchetă în locațiile stabilite de securitate.

 

Josef încearcă să se apere și apelează la unchiul său, care cunoștea un avocat important. Caută ajutorul și în locuința unui pictor, care crea portrete pentru oameni cu funcții înalte in justiție.

 

În ajunul împlinirii de către K. a vârstei de 31 de ani, doi bărbați necunoscuți vin acasă la Josef K. și îl duc în afara orașului, într-o carieră de piatră, unde îl înjunghie. Unul dintre necunoscuți îi înfinge cuțitul în inimă și-l răsucește de două ori, în timp ce K. vede un om disperat care se aruncă în gol de la o fereastră. Ultimele cuvinte ale lui K. sunt: ​​„Ca un câine!”

Ca și alte romane ale lui Kafka, Procesul nu a fost niciodată finalizat, existând mai multe posibile finaluri, dar și capitole care au fost retrase sau neterminate.

Mi-a plăcut. Este una dintre cărțile pe care aș vrea să le recitesc.

Despre autor:

Franz Kafka(3 iulie 1883, Praga – 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera multiple interpretări, operele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, tragicomică asupra realității, caracteristică expresionismului și suprarealismului. Narațiunea evoluează de multe ori labirintic și fragmentar, iar temele abordate sunt alienarea, brutalitatea fizică și psihologică, conflictul dintre tată și fiu, complexitatea absurdă a birocrației și imposibilitatea omului de a înțelege sensul propriei existențe. Printre cele mai importante creații kafkiene se numără romanele ProcesulCastelul și America, nuvela Metamorfoza sau povestirile VerdictulColonia penitenciarăUn artist al foameiUn medic de țară și Marele zid chinezesc.

Despre carte:

Editura: Adevărul

An apariție: 2009 (Publicată pentru prima dată în 1925)

Număr pagini: 256

Link: „Procesul” – Franz Kafka

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.