„Zborul reginei” – Tomas Eloy Martinez(recenzie)

Pe 23 aprilie, de Ziua Internationala a cartii, am comandat de la Carturesti romanul lui Ian McEwan, Nutshell(RECENZIE), iar libraria online mi-a oferit cadou un roman de dragoste. Acesta se numeste Zborul reginei si astazi ii voi scrie recenzia.

Romanul Zborul reginei este scris de Tomas Eloy Martinez si a fost publicat in anul 2006 la Editura Curtea Veche. Este tradusa de Tudora Sandru Mehedinti.

Contine 240 de pagini si se poate comanda de AICI

In anul 2002, romanul a primit premul Alfaguara.

Thomas Eloy Martinez este scriitor si jurnalist si s-a nascut la Tucuman, in Argentina, in 1934. Este autorul a doua carti devenite clasice in literatura argentiniana: La Novela de Peron)1985) si Santa Evita(1995).
In prezent, Tomas Eloy Martinez conduce Programul de studii latino-americane de la Rutgers University, in Statele Unite.

                                                                              ZBORUL REGINEI

„Pornind de la o intrigă clasică, Tomás Eloy Martínez construieşte un irezistibil roman despre dorinţă, putere şi machism. Pe fundalul unei realităţi politice dominate de corupţia la vârf, neputinţa legii şi capriciile mai-marilor zilei, se ţese incitant o pasională poveste de dragoste între atotputernicul director al unui ziar din Buenos Aires şi protejata sa Reina Remis, o tânără jurnalistă talentată. Un periculos joc al obsesiilor în care se amestecă sexualitatea şi dominaţia dublează incursiunea în culisele politicii şi ale lumii jurnalistice. Evenimentele derulate într-un ritm alert, într-o logică repetitivă şi un accelerat delir erotic, compun o frescă al cărei final imprevizibil aduce descifrarea unei poveşti ce oglindeşte realitatea.”

Camargo, un domn in varsta, directorul ziarului El Diario, este casatorit cu Brenda si are doua fete: Diana si Angela, aceasta din urma sufera de leucemie si va muri. Camargo a inchiriat o garsoniera pe strada Reconquista si urmareste cu telescopul, fiecare miscare a unei doamne din blocul de vizavi.

„Cam pe la unsprezece, ca in fiecare noapte, Camargo da la o parte perdelele din camera lui de pe strada Reconquista, asaza scaunul la un metru de fereasta, pentru a se ascunde in penumbra, si asteapta ca femeia sa intre in campul lui vizual”, asa incepe romanul.
Femeia urmarita, este Reina Remis, in varsta de 30 de ani, jurnalista. Aceasta va lucra la ziarul lui Camargo si va face o treaba foarte buna.

Presedintele tarii, care spalase milioane de euro, face un anunt rasunator. Acesta spune ca l-a vazut pe Iisus, langa un lamai. In  urma acestui anunt, se fac lungi pelerinaje in zona unde se spune ca a fost vazut Iisus.
Se discuta in roman si despre problemele religioase, despre un presupus geaman al lui Iisus.
Conducatorul tarii, merge la pelerinaj, si pentru a fi spionat, Camargo o trimite pe Reina Remis in locul respectiv pentru a afla cat mai multe informatii.
Cazata intr-o casa din zona, Reina primeste un apel de la Camargo. Acesta ii spune ca va veni acolo, cat mai curand. Dupa o cina copioasa, Reina se retrage in camera ei. In mijlocul noptii, Camargo bate la usa ei spunand ca nu-i va mai publica articolul, ca un pretext pentru a o face sa sara din pat. Camargo intra, o anunta ca nu a spus nimic real si… cei doi au prima noapte de amor.

Camargo divorteaza de sotia sa, Brenda, fiind obsedat de tanara Reina.

 

Reina, plecata intr-o calatorie cu scop jurnalistic, are  o aventura cu German, pe care sustine ca-l iubeste.

Directorul ziarului El Diario, pentru a se razbuna, face o intelegere cu doi oameni ai strazii, prezenti in fata blocului Reinei(un barbat si femeie): El le ofera pasapoarte false pentru a se intoarce in satul lor de pe langa Belgrad, iar barbatul, cu numeroase boli venerice, o infecteaza pe Reina, aceasta dormind in apartamentul ei, dupa ce a baut somniferele puse de Camargo in sucul de portocale.
Reina se lupta cu boala si isi pierde functia la El Diario, din cauza zilelor absentate.

Mergand sa calareasca impreuna cu parintii ei si fiind urmarita de Camargo, aceasta este ucisa. Camargo trage doua focuri cu revolverul in spatele femeii, pentru ca a refuzat sa se casatoreasca cu el si astfel se incheie povestea de dragoste dintre cei doi.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.