Arta de a avea intotdeauna dreptate – ARTHUR SCHOPENHAUER(recenzie)

Arta de a avea intotdeauna dreptate, este „o exemplara scriere filosofica despre arta de a purta dispute din care sa iesim intotdeauna invingatori. Un manual de retorica indispensabil, plin de echivoc, umor si ironie”.

Este scrisa de Arthur Schopenhauer, despre care o sa scriu cateva cuvinte mai jos, si a fost publicata la Editura Art in 2015, avand 170 de pagini si fiind tradusa din germana de Gabriel H. Decuble. (O puteti cumpara de aici)

Arthur Schopenhauer, nascut in 1788 si decedat in 1860, a fost un filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.

Sub influența lui Platon și a lui Immanuel Kant, Schopenhauer se situează în problema teoriei cunoașterii pe poziția idealismului. Dar în cadrul acestei concepții, Schopenhauer își susține propriile sale vederi și combate filozofia lui Hegel. Bazat pe achizițiile științelor naturale, dezvoltă un punct de vedere original asupra fiziologiei percepției.

La apariția operelor sale, Schopenhauer nu s-a bucurat de o atenție deosebită. Mai târziu însă, mulți s-au revendicat de la gândirea sa. În domeniul filosofiei a exercitat o influență deosebită asupra gândirii lui Friedich Nietzsche, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein sau Emil Cioran, în literatură se recunoaște influența lui Schopenhauer asupra operelor lui Lev Tolstoi, Mihai Eminescu, Marcel Prous, Thomas Mann sau Michel Houellebecq. În psihologie ideile sale au fost preluate de Eduard von Hartmann și Sigmund Freud.

In ARTA DE A AVEA INTOTDEAUNA DREPTATE, avem 38 de stratageme, utile in confruntarile verbale(stratagema este un siretlic, viclesug).

Mai jos, va voi prezenta 5 stratageme care mi-au placut (pe cele mai lungi nu le voi scrie in totalitate) si care, sper sa va ajute .

STRATAGEMA 8

„Adversarul trebuie infuriat: caci astfel el nu mai este capabil sa judece corect si sa profite de ascendentul pe care-l are, eventual, asupra noastra. Il putem infuria fiind pur si simplu impertinenti, sacaindu-l si fiind in chip vadit nedrepti cu el.”

STRATAGEMA 16

„Odata ce adversarul a facut o afirmatie, trebuie sa vedem dacs nu cumva aceasta sta in oarecare masura in contradictie – chiar si aparenta – cu oricare alta afirmatie sau concesie de-a sa anterioara[..]”, continuarea o gasesti in carte.

STRATAGEMA 23

„Contrazicerea si cearta incita la exagerarea afirmatiei. Putem, prin urmare, sa-l determinam pe adversar, contrazicandu-l, sa exagereze o afirmatie care in sine este adevarata sau care poate fi validata macar pe un domeniu de definitie bine precizat: [..], continuarea o gasesti in carte.

STRATAGEMA 26

„Un artificiu sclipitor este asa-numita retorsio argumenti: se aplica atunci cand [ne dam seama ca] argumentul pe care adversarul vrea sa-l foloseasca pentru sine ar fi mai bun folosit impotriva sa; el spune, de exemplu: „E doar un copil, sa nu i-o luam in nume de rau!” Retorsio: „Tocmai pentru ca inca e un copil, trebuie educat, pentru a nu-i incuraja pornirile rele”

STRATAGEMA 27

„Daca, dupa ce am invocat un argument, adversarul devine subit agresiv, atunci trebuie sa insistam cat se poate de mult pe acel argument: nu doar pentru ca e bine sa-l infuriem pe adversar, ci pentru ca, probabil, am atins punctul sensibil al argumentarii sale si ca, prin urmare, am putea sa-l inghesuim mai tare decat ne dam seama pe moment.” 

In poza aveti cea mai importanta parte din STRATAGEMA 30

In concluzie, aceasta carte a avut o usoara influenta asupra mea. Stratagemele, sunt in mare parte scurte si foarte utile. Merita citita !

„căci nu adevărul e important ci cine câștigă (aș merge până în pânzele albe ca să demonstrez că nu-i așa, chiar dacă asta ar însemna să mor pe drumul până acolo)”

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.