Navigând pe internet în căutare de cărți noi, am descoperit un videoclip al emisiunii „Dă-te la o carte”, prezentată de Radu Paraschivescu, în care scriitorul vorbește despre romanul „Coajă de nucă”, scris de Ian McEwan. Fiind foarte interesantă prezentarea romanului, l-am comandat imediat ce am finalizat vizionarea videoclipului.
Cartea a fost publicată în anul 2016 la Editura Polirom, având 216 pagini redactate impecabil, traduse de Dan Croitoru, dar și un design interesant. ( O puteti cumpăra de aici)
O să scriu câteva cuvinte și despre autorul acestui roman amuzant și captivant.
Ian Russell McEwan este un romancier și scenarist britanic, născut în anul 1948.
A studiat la Woolverstone Hall School, apoi la University of Sussex. A urmat cursul de creație literară predat de Malcolm Bradbury și Angus Wilson, susținându-și masteratul în literatură engleză, la University of East Anglia, în 1970.
Critica l-a definit drept un „magician macabru” al ficțiunii literare contemporane, fiind răsplătit cu numeroase premii de prestigiu: Whitbread Novel Award (1987), Prix Femina Étranger (1993), Booker Prize (1998), Germany’s Shakespeare Prize (1999), WH Smith Literary Award (2002), National Book Critics’ Circle Fiction Award (2003), Los Angeles Times Prize for Fiction (2003), Santiago Prize for the European Novel (2004), James Tait Black Memorial Prize (2006). Unele dintre romanele sale au fost ecranizate. În anul 2008, publicația The Times l-a numit printre cei mai mari 50 de scriitori britanici de după 1945.
Despre carte
„Coajă de nucă” este un roman axial al povestitorului care încă nu s-a născut, un fetus de 6-7 luni, care nu știe dacă este fiul tatălui lui sau al unchiului său. Mama sa, Trudy, o femeie superbă pe care fetusul o adoră, are aventuri cu cumnatul său, Claude, un om de afaceri. Posibilul tată al personajului principal este John Cairncross, poet și profesor de poezie.
Fetusul este înzestrat cu o inteligență fantastică, șlefuită prin ascultarea știrilor de la radio și discuțiilor familiei. Din când în când, acesta comentează viața politică și socială, dovedind multă iscusință.
El este martorul adulterului, al partidelor sexuale ale amanților, pe care le povestește cu lux de amănunte, fiind gelos pe Claude, unchiul său.
„Dar să ne întoarcem la mama, infidela mea Trudy, după ale cărei brațe și ai cărei sâni albi ca pulpa mărului și ochi verzi tânjesc,[…]”
Pe parcursul lecturii vom descoperi citate din William Shakespeare, inserate ca un omagiu adus scriitorului la 400 de ani de la moartea acestuia, la începutul romanului fiind prezent un citat din „Hamlet”.
Trudy și Claude locuiesc în casa lui John, într-o mizerie de nedescris. John Cairncross vine uneori în vizită, în propria lui casă pentru a-i recita soției lui poemele sale.
Amanții vor să-l ucidă pe profesorul de poezie pentru a le rămâne lor casa și apelează la diferite metode, pe care le veți descoperi citind cartea.
Fetusul este un Hamlet care dorește să se razbune pe mama și unchiul său și reușește acest lucru, în cel mai nepotrivit moment pentru cei doi amanți.
În concluzie, acest roman s-a dovedit a fi cea mai reușită achiziție de anul acesta. Un roman hamletian, plin de acțiune, de iubire și de multă poezie. Se citește foarte usor și vă dă o stare de bine ținându-l pur și simplu în mână.
„Cel mai bun roman din ultimii ani al acestui adevărat maestru” , The Telegraph.
[…] de Ziua Internationala a cartii, am comandat de la Carturesti romanul lui Ian McEwan, Nusthell(RECENZIE), iar libraria online mi-a oferit cadou un roman de dragoste. Acesta se numeste Zborul reginei si […]
ApreciazăApreciază
[…] „Coajă de nucă”, Ian McEwan CLICK PENTRU RECENZIE […]
ApreciazăApreciază
[…] 2. „Coajă de nucă”, Ian McEwan CLICK PENTRU RECENZIE […]
ApreciazăApreciază